O kmetiji Grgar

že od dela 1920

Zgodovina kmetije

Naša kmetija leži na začetku vasi Grgar, v zavetrju Svete gore. Zgodovina kmetije sega v leto 1920, na njej pa se z rejo piščancev ukvarjamo že od leta 1967. Stremimo k trajnostnemu razvoju in ničelni uporabi pesticidov in drugih za okolje škodljivih snovi.
Krmo za piščance pripravljamo sami s pomočjo lokalnih kmetov, ki podpirajo zeleno kmetijstvo in ekološko pridelavo.

Zaveza trajnostnemu razvoju in ekološki pridelavi

Začetki naše kmetije segajo v leto 1920, ko je bila zgrajena hiša in večji hlev za živino. Moj pranono Jožef je postal lastnik kmetije in ženo Milko sta si ustvarila družino. Rodila sta se jim dva sina. Ko je bil Miro star komaj 14. let, je nenadoma izgubil očeta, po dveh letih pa še mlajšega brata. Tragedija je pustila mater in 16 letnega sina sama na kmetiji, ki jima je pomenila edini vir preživetja v povojnih časih.
Leta 1967 se je Miru ponudila priložnost, da bi redil perutnino za podjetje Pivka-Kras Perutninarstvo. Priložnost je zagrabil z vso vnemo in se podal novim izzivom naproti. Prvi vzrejni ciklus (turnus) je štel 3.400 piščancev, pozneje pa je svoje prostorske zmogljivosti razširil na končnih 10.000 piščancev na vzrejni ciklus.
Proti koncu sodelovanja s Pivko sem nonotu Miru veliko pomagal tudi sam in začutil izziv in potrebo po preobrazbi kmetije. Priložnost se je namreč ponujala v trajnostnem razvoju in vse večjem povpraševanju po kakovostnih, ekološko neoporečnih izdelkih. Pri svojih 20 letih sem namenil pozornost ekološkemu načinu vzreje in predelave piščancev.

50-letno delo in iskanje vrhunske kakovosti

To, kar vam danes lahko ponudim, je rezultat 50-letnega dela mojega nonota ter več let mojih preizkušanj, posvetovanj in iskanja najboljših vzrejnih prijemov za doseganje nadpovprečne kakovosti piščančjega mesa.
Na kakovost, zdravje in okus naših izdelkov skrbim jaz, Kevin Reja.
Kmetija image

O meni

Od otroštva do ljubezni do narave, iskanje trajnostnih rešitev

Kot otrok sem s strastjo pomagal nonotu na kmetiji, vedno fasciniran nad naravo in njenimi čudeži. Opazovati, kako iz enega zrna koruze zraste na tisoče novih zrn, ali kako majhna kepica piščanca v nekaj tednih postane okusen obrok - to me je navduševalo. Ta čar narave me je prevzel že v mladosti, in še danes me ohranja. Delal sem vse vrste nalog - od najpreprostejših do najbolj neprijetnih.
Pri komaj dvanajstih letih sem prvič samostojno skrbel za vzrejo piščancev pri nonotu, kar me je izjemno navdušilo. Med leti 8 in 19 sem preživel večino prostega časa na kmetiji in spoznal, da takratni sistem dolgoročno ne bo deloval. Začel sem iskati rešitve, da bi kmetija lahko uspešno preživela. Ugotovil sem, da je najboljša možnost vzrejati, predelovati in tržiti piščance sam.

Pot do inovacij in vrhunske kakovosti, neprestano učenje in izboljšave

Imel sem visoke ambicije in zamisel se je zdela preprosta za uresničitev. Toda, ko sem se soočil z izzivom, sem spoznal, da bom moral korak za korakom napredovati proti cilju.
Začetki so bili precej klasični, podobni načinu vzreje domačih piščancev, ki jih danes najdemo povsod (industrijska krma + malo pšenice in koruze). Vendar me takšen način vzreje ni zadovoljil.
Radovednost me je gnala naprej - raziskoval sem sestavo vsakega zrna, spoznaval njegove lastnosti in razumel, kako lahko izkoristim prednosti različnih kultur za sestavo popolne krmne mešanice. Takrat nisem poznal nikogar, ki bi mi podrobno pojasnil proces pridelave krme, zato sem se sam poglobil in iskal novo znanje. Več let sem posvetil preizkušanju, ugotavljanju in učenju.
Dvakrat letno sem izvajal vzrejo piščancev in preizkušal vsaj pet različnih krmnih mešanic. Po petih letih truda sem končno dosegel želene rezultate ter pridobil dragoceno znanje o procesu sestave krme.

Izbor najboljše pasme za vrhunsko meso in sodobno naročanje

Po izgradnji klavnice sem v letih 2021 in 2022 začel preizkušati različne pasme piščancev z enim glavnim ciljem - doseči najbolj okusno meso. Preizkusil sem dve industrijski liniji in dve BIO-EKO liniji. Sedaj vzgajam linijo ROS308, saj zagotavlja najboljše okusno meso z minimalno izgubo vode med pripravo
Da bi ljudem po vsej Sloveniji omogočili enostaven dostop do naših odličnih piščancev, sem s prijateljem začeli razvijati spletno stran in aplikacijo za preprosto naročanje.

Neprestano izboljševanje za vrhunsko kakovost in zadovoljstvo gurmanov

Morda se zdi, da sem že izčrpal vse ideje za izboljšave, a resnica je, da se z vsakim poskusom naučim nekaj novega. Novo znanje prinaša nove ideje. Vsako leto si prizadevamo narediti naš izdelek še boljši kot prejšnje leto.
Leta 2021 smo popolnoma opustili uporabo kokcidiostatikov, leta 2023 pa skušamo še dodatno izboljšati kakovost z uporabo posebne naravne sestavine.
Naš cilj ni zgolj proizvajati izdelke, ki bi konkurirali na trgu, temveč izdelovati najbolj kakovostne izdelke, ki zadovoljijo tudi najbolj zahtevne gurmane.
White line top

Ključni mejniki na kmetiji

1920
Nono začne vzrejo za perutninarstvo Kras-Pivka
1967
Zgradi se velika kmetija v Grgarju, katere lastnik postane moj pranono.
1975
Obsežna investicija, ki poveča in izboljša Kmetijo Grgar.
2010
Vnuk Kevin začne redno pomagati nonotu na kmetiji.
2017
Zadnji vzrejni obrat za Pivko in začetek nove zgodbe.
2021
Mladi prevzemnik uvede nove izboljšave in začne s prodajo pravih domačih piščancev.
2023
Aplikacija za naročanje in razširitev ponudbe piščančjih izdelkov.
Image background
Line Bottom

Kje se nahajamo?

Kmetija Grgar, Grgar 10, 5251 Grgar
Kmetija Grgar, Grgar 10, 5251 Grgar, Slovenia
Image of Chicken

Ne zamudi okusnih piščancev Kmetije Grgar

Order now image background
Line